Gastlessen Duurzaamheid

Organische reststromen

Kijk eens wat we nu al allemaal kunnen met organische reststromen!

Parfum van rozenblaadjes kennen we allemaal. Maar denk ook eens aan kartonnen dozen van tomatenstengels of isolatiemateriaal van hennep of schapenwol.

Als we bewust omgaan met onze afvalstromen scheelt dat onnodige verbranding en hoeven er geen nieuwe fossiele grondstoffen voor producten uit Moeder Aarde te worden gehaald. Zo werken we naar een kringloop toe: welkom circulaire economie!

Laten we ons eens verdiepen in de waardepiramide van het organisch afval dat uit onze Westlandse kassen komt. Wat werd er vroeger van een tomaten- of paprikastengel gemaakt en waar gaan we het in de toekomst voor gebruiken?

Door biologisch afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten laten we zien dat er meer in de GFT bak zit dan alleen compost!

Meer weten? Stuur een mail naar laura@kidsencirculair.nl 

Plastic in een circulaire wereld

Jeetje wat gebruiken we toch veel plastic. Dat moet toch ook anders kunnen?

In dit ochtendvullend programma gaan we aan de slag met feiten, proefjes en een speurtocht. Vervolgens gaan we ons oude plastic vermalen en het omsmelten tot een nieuw, nuttig en circulair voorwerp.

Met deze interactieve gastles gaan we het gesprek aan over rietjes, te veel verpakkingen en waaraan je de verschillende stromen plastic afval kan herkennen. Er zijn grofweg 6 verschillende soorten plastic waarvan soms meerdere in hetzelfde product zitten. Als we dat willen hergebruiken moeten die plastics eerst van elkaar gescheiden worden. De ene soort plastic is immers de andere niet.

Deze verschillende plastic stromen kunnen hergebruikt worden en gaan deel uitmaken van een circulaire wereld. Daarom scheiden we ons afval.

Zo kunnen we van iets ouds iets nieuws maken dat zijn waarde behoudt!

Meer weten? Stuur een mail naar laura@kidsencirculair.nl

Kleding in een circulaire wereld

Draag je echt alle kleding die in je kast hangt?

Al te vaak knijpen we onze ogen nog dicht voor het feit dat het probleem van ‘fast fashion’ vele malen groter is dan de ‘plastic soep’ die onze oceanen vervuilt. Dat is doodzonde want veel kinderen zijn al redelijk milieubewust bezig met kleding.

Helaas realiseren zij zich dat niet altijd terwijl bewustwording nou juist de sleutel is om het probleem blijvend aan te pakken. Iedereen heeft wel eens kleding gedragen die eerst van een oudere broer of zus was of afkomstig is van buurjongen of neef / nicht. Ook is bijna iedereen wel op de hoogte van het bestaan en het doel van kledingcontainers.

Toch staan we nog te weinig stil bij het feit dat elke kapotte sok grondstof is voor een nieuw kledingstuk, dat kleding eigenlijk niet van polyester (plastic) gemaakt hoeft te worden en dat kleding die van dichtbij komt, vele malen minder vervuilend is dan goedkope kleding uit een ver land (en dan laten we onderwerp kinderarbeid voor het gemak maar even buiten beschouwing).

In deze gastles bespreken we het gigantische probleem dat ‘fast fashion’ heet. We behandelen talloze tips & tricks voor alle leeftijdsgroepen en hun leerkrachten! Daarna gaan we creatief aan de gang met het pimpen van bestaande kleding en het verduurzamen van oud textiel. Zo brengen we de oplossing speels, concreet en creatief van tekentafel naar klaslokaal.

Meer weten? Stuur een mail naar laura@kidsencirculair.nl

Klimaatadaptatie

Nu ons klimaat verandert, ontstaan er automatisch tal van mogelijkheden om onze leefomgeving optimaal/prettig daaraan aan te passen. Slaan we ons regenwater op en investeren we in voldoende biodiversiteit om ons huis? Simpele dingen die we zelf kunnen doen in navolging van de initiatieven die de gemeenten en het waterschap nemen. Wat kunnen we bijvoorbeeld zelf doen om hittestress en wateroverlast tegen te gaan en onze fauna te laten floreren? Draagt het betegelen van je tuin daar nou wél of juist niet aan bij? En wat kun je beter kiezen: kunstgras, echt gras of juist een mooi perk met allerlei meerjarige planten en bomen?

Met een filmpje en praktische opdrachten vullen we een ochtend of middag over de vraag: wat kan ik zelf doen om me aan te passen aan het veranderende klimaat?

Meer weten? Stuur een mail naar laura@kidsencirculair.nl

Duurzame Energie

We investeren massaal in duurzame energie zodat we minder fossiele brandstoffen nodig hebben. Die voorraad is immers beperkt en bovendien zorgt de verbranding van fossiele brandstoffen voor veel vervuiling. Windturbines en zonnepanelen kennen we allemaal maar hoe laden die nu je auto of laptop op? Hoe werkt aardwarmte en kan je energie opwekken uit citroenen? 

Deze praktische gastles geeft antwoord op al deze vragen.

Meer weten? Stuur een mail naar laura@kidsencirculair.nl