EDUCATIE

organische reststromen

Kijk eens wat we nu al allemaal kunnen met organische reststromen!

Parfum van rozenblaadjes kennen we allemaal. Maar wat dacht je van kartonnen dozen van tomatenstengels, of isolatiemateriaal van bladeren?

Als we bewust omgaan met onze afvalstromen scheelt dat onnodige verbranding en fossiele grondstoffen voor nieuwe producten. Zo werken we naar een kringlooptuinbouw toe, welkom circulaire economie!

Laten we ons eens verdiepen in de waarde piramide van het organisch afval wat uit onze Westlandse kassen komt. Wat werd er vroeger van een tomaten- of paprikastengel gemaakt en waar gaan we het in de toekomst voor gebruiken?

Door een voorwerp te maken uit biologisch afval laten we zien dat er meer in de GFT bak zit dan alleen compost!

plastic in een circulaire wereld

Jeetje wat gebruiken we toch veel plastic!

Kan het ook anders? Zeker wel!

In dit ochtend vullend programma gaan we aan de slag met feiten, proefjes en een speurtocht. Vervolgens gaan we ons oude plastic shredden en het omsmelten tot een nieuw, nuttig en circulair voorwerp.

Met deze interactieve gastles gaan we het gesprek aan over rietjes, te veel verpakkingen en waaraan je de verschillende stromen plasticafval kan herkennen.

Deze verschillende plastic stromen kunnen hergebruikt worden en zullen deel gaan uitmaken van een circulaire wereld, daarom scheiden we ons afval.

Zo kunnen we van iets ouds iets nieuws maken wat zijn waarde behoudt!